Raadhuis der Overbetuwe Elst

De locatie betreft een zeer beeldbepalende zichtlocatie in het nieuwe centrum. Terecht wordt daar door de gemeente een architectonische uitwerking met een hoog ambitieniveau geëist. Het opnieuw interpreteren van bouwstijlen uit vorige periodes om te komen tot een hedendaags, ambachtelijk vormgegeven gebouw met oog voor detail sluit aan bij de architectuuropvatting van ADP, waarin aandacht voor sprekende en hoogwaardige detaillering telkens het uitgangspunt vormt.

Ons voorstel is om meerdere atria, aan de buitenzijde van het volume ‘uit te snijden’, waarbij de vloeren zich vanuit het centrum naar de randen ontwikkelen. De atria zijn overdekte oranjerieën die allemaal verschillend kunnen zijn qua inrichting, waardoor ook oriëntatie en herkenning ontstaat. Door op die manier veel lucht en licht in het gebouw te brengen ontstaat een enorme mate van transparantie. Bezoekers kunnen diep in de organisatie kijken en medewerkers hebben overal gemakkelijk oogcontact.

Door het hoofdvolume niet alleen in te snijden, maar ook de gevelvlakken ten opzichte van elkaar te laten verspringen ontstaat een beheerste plastiek die het complex in kleinere delen laat lezen. Dit wordt nog versterkt door de overlappende buitenbalkons, waarover het groen als het ware de oranjerieën inkruipt.

W2010003_situatie

W2010003-d hal

W2010003-c hal

ARKEY A3: 1_SO.LIB plattegronden.DRW

ARKEY A3: 1_SO.LIB plattegronden.DRW

W2010003-e doorsnede licht

  • Elst
  • Gemeente Overbetuwe
  • Marc a Campo, Wim Woensdregt
  • 9.500 m2
  • Prijsvraag 2010
  • 0
  • 2.6 K

Related Portfolio

  • Ontmoetingsgebouw Achmea Campus

    2
  • Gemeentehuis Aa en Hunze Gieten

    0
  • Gemeentehuis Eemnes

    0
  • Gemeentehuis Eemnes interieur

    0
  • Raadhuis Heemstede

    0
  • Rijksmuseum Amsterdam

    1
  • RACM en KadE Amersfoort

    0