Rijksmuseum Amsterdam

De prijsvraag voor het herontwerp van het Rijksmuseum werd in 2001 gewonnen door het Spaanse architecten Cruz y Ortiz. Een gecompliceerd en omvangrijk project als het Rijksmuseum kon natuurlijk niet zonder locale ondersteuning en Nederlandse expertise over regelgeving, detaillering, bouwprocessen en dergelijke gerealiseerd worden, daarom heeft Cruz y Ortiz ADP architecten als Nederlandse executive architect bij het project betrokken vanaf het definitief ontwerp.

ADP heeft onder anderen ongeveer de helft van bestek- en werktekeningen, in nauwe samenwerking met CyO vervaardigd, dit gaat om ca. 18.5 manjaar tekenwerk! Ook was ADP’s expertise in het ontwerpen van details voor vaak functionele conflicterende eisen van belang. Zo moest moderne regelgeving met betrekking op brandveiligheid, inbraakwering, leidingdoorvoeren en dergelijke binnen de dwingende randvoorwaarden van een monumentaal pand als het Rijksmuseum onzichtbaar gerealiseerd worden. Nauw overleg tussen alle betrokken adviseurs heeft geleid tot vernuftige hoogstandjes van bouwkundig detailleren. De rol van intermediair bij het samenbrengen van kennis van zoveel verschillende partijen en het coördineren van deze complexe processen samen met Cruz y Ortiz was een ware uitdaging.

W1877 Pedro Pegenaute (5) featured image

W1877 Pedro Pegenaute (8) featured image

Het Rijksmuseum Amsterdam is het grootste en belangrijkste kunst- en geschiedkundige Rijksmuseum van Nederland, eigendom van de staat. Het museum werd in 1800 te Den Haag gesticht onder de naam Nationale-Kunstgalerij. In 1808 verhuisde het museum naar de bovenverdieping van het Paleis op de Dam. In 1817 verhuisde de collectie naar het Trippenhuis (aan de Kloveniersburgwal) in Amsterdam. Veel schilderijen die Amsterdam bezat werden toen aan de collectie toegevoegd. Koning Willem I wijzigde de naam in Rijksmuseum.

Het museum verhuisde in 1885 naar de huidige locatie. Het is gehuisvest in een speciaal voor dit doel door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers ontworpen gebouw. Cuypers combineerde gotische en renaissance-elementen. In de loop der jaren is het museumgebouw vele malen verbouwd en zijn de open binnenplaatsen volgebouwd. Omdat het museum, mede door de toenemende aantallen bezoekers, niet meer voldeed zijn er plannen gemaakt voor een grote verbouwing: het negentiende-eeuwse ontwerp van Pierre Cuypers in oude luister herstellen en van het Rijksmuseum een gebouw maken – voorzien van moderne technieken en faciliteiten – dat jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers kan ontvangen. Een 21ste eeuws museum in een topmonument, dat is het doel van de grootscheepse verbouwing van het Amsterdamse Rijksmuseum.

 

W1877 Pedro Pegenaute (1) featured image

W1877 Pedro Pegenaute (9) featured image

W1877 Pedro Pegenaute (7) featured image

 • Amsterdam
 • Cruz y Ortiz Amsterdam
 • Hoofdarchitect Cruz y Ortiz Amsterdam ism executive architect ADP architecten, Marc a Campo
 • 2005-2013
 • Artikel Stedenbouw&Architectuur mei 2013
 • 1
 • 7.2 K

Related Portfolio

 • Ontmoetingsgebouw Achmea Campus

  2
 • De Rode Hoed

  0
 • European Patent Office Rijswijk

  1
 • Bedrijfsrestaurant De Nederlandsche Bank Amsterdam

  0
 • Kraanhotel Amsterdam

  0
 • Amstelhotel

  0