Raadhuis Heemstede

In 2001 besloot de gemeenteraad van Heemstede om alle ambtenaren te concentreren op één plek in en rond het oude bestuurscentrum aan het Raadhuisplein. Dat bestond uit een villa die ruim honderd jaar geleden was ontworpen met een aanbouw van twee lagen uit de jaren zeventig. Ons is gevraagd een ontwerp te maken dat plaats biedt aan twee keer zoveel ambtenaren dan voorheen, door de gewenste centralisering van de gemeentelijke diensten. Hierdoor moest er een aanzienlijk vloeroppervlak bij komen. Die toename kon beperkt blijven ten opzichte van het aantal ambtenaren, omdat is gekozen voor flexibele werkplekken. Bij vaste werkplekken was een veel groter vloeroppervlak nodig geweest.

Met zijn ingetogen vormgeving stelt de nieuwe vleugel van het Heemsteedse raadhuis zich bescheiden op tegenover het karakteristieke en monumentale hoofdgebouw uit 1906. De nieuwe vleugel kun je zien als een soort koetshuis. In zijn volume is het een bijgebouw dat niet te veel de aandacht trekt. Het oude raadhuis houdt zijn dominante positie. 

W1906 GVBF ADP HS-2 featured image

W1906 002_MAC featured image

In ons ontwerp hebben wij gebruik gemaakt van de betonconstructie van de eerste aanbouw. de oudbouw is een lichthof gecreëerd door in het dak en de vloer van de eerste verdieping een groot gat te zagen. De lichthof zorgt voor daglichttoetreding op de begane grond, juist op de plek waar zich nu de nieuwe hal met de balies voor het publiek en de spreekkamers bevinden. Tussen de nieuwe vleugel en de villa is nog een deel van de oude aanbouw gehandhaafd, tenminste wat uiterlijk betreft. Het interieur is wel flink aangepast. De raadzaal die zich hier bevond is veranderd in een eetwerkcafé, de oude burgerzaal is nu tevens raadzaal geworden. Hier ligt nog ook nog de centrale entree van het Heemsteedse bestuurscentrum.

De nieuwe uitbreiding is eenvoudig en niet geprononceerd vormgegeven. De hoofdgeleding hebben we uitgevoerd in een constructie van vijf stalen portalen. Die zijn in een terugkerend patroon ingevuld met baksteen en raampartijen. vormgeving van de puien is heel verticaal, de ramen lopen van vloer tot plafond, waardoor de gevel iets statigs krijgt. De toegepaste baksteen vertoont in kleur en dikte grote overeenkomst met de baksteen van de oude villa en ook de steen die voor heeft toegepast. Die baksteen is de enige band tussen de nieuwbouw en de bestaande bouw.

W1906i GVBF-ADP-HS-6 featured image

W1906i GVBF-ADP-HS-5 featured image

W1906i GVBF-ADP-HS-7 featured image

W1906i GVBF-ADP-HS-9 featured image

W1906i GVBF-ADP-HS-3 featured image

W1906i GVBF-ADP-HS-4 featured image

W1906i GVBF-ADP-HS-2 featured image

  • Heemstede
  • Gemeente Heemstede
  • Marc a Campo
  • 5100 m2
  • 2009
  • 0
  • 2.4 K

Related Portfolio

  • Ontmoetingsgebouw Achmea Campus

    1
  • De Nederlandsche Bank Amsterdam

    1
  • Gemeentehuis Eemnes interieur

    0
  • Woonhuis Parijs

    1
  • Woonhuis Binnenkant Amsterdam

    0
  • Woonhuis Vondelstraat Amsterdam

    0