Kantoor Stichting Aap Almere

W1854 GVBF stAAP2 featured image

W1854 GVBF stAAP7 featured image

De Stichting AAP die domicilie heeft op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere was toe aan een nieuw kantoor. De stichting groeide in aantal werknemers, die tot nu toe verspreid over drie kleine gebouwen werken. Om reden van efficiëntie uit kostenoverwegingen, is de organisatie gecentraliseerd in tweelaags gebouw met ongeveer 800 m2 vloeroppervlakte. Architect Marc a Campo ontwierp een kantoor dat aansluit bij het imago van AAP, die duurzaamheid en milieuvriendelijk werken voorstaat. Vandaar een ontwerp in houtskeletbouw voor gevel en interieur, een houten gevelbekleding en een mos- en sedumdak. Het streven was toepassen van zoveel mogelijk Europees hout met FSC-keurmerk, ook uit Nederlandse productiebossen. Zo zijn de rabatdelen van de gevelbekleding van inlands lariks, de centrale trap van inlands esdoorn en de binnen(wand)bekleding van Fins berkentriplex. De bekledingspanelen in de pantry’s zijn van sloophout, net als de balie van de receptie. De entresols in de vertrekken op de verdieping onder het hoogste deel van het lessenaarsdak zijn van Nederlands vuren. De buitenkozijnen zijn gemaakt van sapupira – angelim pedra, hout uit Zuid-Amerika met een geel-oranjebruine tot donkerbruine kleur, dat aan het licht blootgesteld lichtbruin wordt.

W1854 _DSF4838 featured image

W1854 _DSF4829 featured image

W1854 _DSF4832 featured image

W1854 _DSF4846 featured image

W1854 _DSF4836 featured image

De hoofdconstructie van het kantoorgebouw is van staal, deels zichtbaar aan de binnenzijde. Een sobere afwerking zonder aftimmering tekent het hele interieur. Verlaagde plafonds ontbreken; bijvoorbeeld de leidingen van de hete-luchtverwarming zijn in het zicht gelaten. De keuze voor staalskelet en een invulling met houtskeletbouw voor gevel en interieur betekenden veel prefab gebouwdelen en daardoor een redelijk vlot bouwtempo. bouwtijd was ongeveer negen maanden. De kosten per kubieke meter kwamen op zo’n 800 euro per vierkante meter. resultaat is een compact kantoorgebouw met een informeel karakter. Er zijn 46 vaste werkplekken en 12 flexibele. In de verkeerszones zijn ontmoetingsplekken voorzien, in de buurt van de pantry’s. Het nieuwe kantoor van de Stichting maakt deel uit van een langgerekt stedenbouwkundig of landschapsplan voor De Kemphaan, dat ontwikkeld wordt tot 2015. Op het terrein staan of komen verblijven voor de opvang van diverse soorten uitheemse diersoorten, de kernactiviteit van AAP.

W1854 _DSF4825 featured image

W1854 _DSF4847 featured image

  • Almere
  • Stichting Aap
  • Marc a Campo
  • 925 m2
  • 2006
  • 0
  • 2.7 K

Related Portfolio

  • Kantoren Achmea Campus

    3
  • Hoofdkantoor Ballast Nedam Nieuwegein

    0
  • Gemeentehuis Aa en Hunze Gieten

    0
  • Gemeentehuis Eemnes

    0
  • De Nederlandsche Bank Amsterdam

    1
  • Gemeentehuis Eemnes interieur

    0
  • Raadhuis Heemstede

    0