De Nederlandsche Bank Amsterdam

Het hoofdkantoor van De Nederlandse Bank staat op het Frederiksplein in Amsterdam. Hoewel het complex in 1986 op de groei was gebouwd, werd het in de loop der jaren toch te krap voor de steeds grotere afdelingen. ADP architecten kreeg daarom de opdracht de mogelijkheden voor een uitbreiding te onderzoeken. Het ontwerp dat daarop gemaakt is bestaat uit een ronde toren van glas als contrast naar de bestaande, rechthoekige toren, maar ook om de gebruikers van beide gebouwen een zo vrij mogelijk uitzicht te geven. 

Na de uitbreiding met een satellietgebouw in de vorm van de ronde toren besloot De Nederlandsche Bank ook alle bestaande ruimtes en afdelingen in het complex te renoveren. Daarbij is het complete interieur opnieuw ontworpen en aangepast aan de huidige tijd. Niet in de laatste plaats omdat daarmee tegelijk alle indertijd toegepaste asbest (op leidingen en constructieonderdelen) verwijderd kon worden. Dat is een zeer ingrijpende, in fases uitgevoerde operatie geweest voor een bedrijf dat onderwijl gewoon moest kunnen functioneren.

W805 002_MAC featured image

W805 805-b featured image

W805 003_MAC featured image

W0805a GVBF-ADP-DNB-08 

W0805a GVBF-ADP-DNB-05

W0805a GVBF-ADP-DNB-09

  • Amsterdam
  • De Nederlandsche Bank N.V.
  • Abma, Marc a Campo, Hoekstra, van den Berg
  • 35.700 m2
  • 2011
  • 1
  • 2.8 K

Related Portfolio

  • Ontmoetingsgebouw Achmea Campus

    1
  • Gemeentehuis Eemnes interieur

    0
  • Raadhuis Heemstede

    0
  • Woonhuis Parijs

    1
  • Woonhuis Binnenkant Amsterdam

    0
  • Woonhuis Vondelstraat Amsterdam

    0