Het Rijksmuseum heeft afgelopen weekend opnieuw een prijs gewonnen. Na de Abe Bonnema Architectuurprijs is nu ook de Amsterdamse Architectuur Prijs 2014, beter bekend als de Gouden AAP, door de jury unaniem aan het Rijksmuseum toegekend.

Gevecht voor verbetering
Het Rijksmuseum laat zich maar moeilijk vergelijken met de 8 andere genomineerde projecten waaronder De Nationale Opera en Brede School Het Meervoud. De jury noemt het Rijksmuseum in zekere zin een project ‘hors catégorie’. In hun rapport is te lezen dat zij de ambitie en standaard van de architectuur prijzen, die ten alle tijden van een zeer hoog niveau is gebleven. De transformatie van het museum heeft vele grote obstakels gekend. Het voortdurende gevecht voor verbetering dat het project kenmerkt wordt genoemd als zijnde een voorbeeld voor toekomstige projecten in de stad.

Iconische waarde
Het resultaat van deze inzet mag er dan ook wezen, de jury sprak over de ‘iconische waarde’ en de betekenis van het museum voor Amsterdam en voor Nederland. ‘Het is gelukt om met de transformatie van het Rijksmuseum een publiek interieur aan de stad toe te voegen’, aldus de jury.

Prijzen circus
Cruz y Ortiz arquitectos, de Rijksbouwdienst en Het Rijksmuseum, respectievelijk de hoofdarchitect en opdrachtgevers kregen de Gouden AAP overhandigd door Francine Houben, winnend architect van vorig jaar. Eerder al ontvingen Cruz y Ortiz de eerste Abe Bonnema Architecuurprijs en het Rijksmuseum is genomineerd voor Beste Gebouw van het Jaar 2014. Als executive architect voor Cruz y Ortiz in dit project zijn wij heel trots op deze erkenning.

 

Zie de projectpagina: Rijksmuseum Amsterdam