Bezoekerscentrum de Nederlandsche Bank Amsterdam

T120608 bank nightkopie featured image 1

T120608 bg01 featured image

Het bezoekerscentrum van de Nederlandse Bank moet een ”gastvrije” plek zijn waar je je welkom voelt. Net als in een goed hotel. Een plek die, inderdaad net als een hotel het midden houdt tussen een privaat huis en een openbare ontmoetingsruimte. ONTMOETEN dat centraal staat in elke grotere organisatie. De organisatie denkt dan aan ”teambuilding” en het bevorderen van samenwerking, maar mensen komen ook naar kantoren gewoon om elkaar te ontmoeten. Al zou iedereen binnenkort met ICT thuis kunnen werken, kantoren zullen altijd blijven bestaan om die reden. 

Bezoekers worden eerst opgevangen in de ruime hal waarin al van alles te zien is. Daar kunnen zij zich melden bij de receptie of ondertussen alvast in de winkel rondsnuffelen.

Een royale trap verbindt de entreehal met het Grand Café op de eerste verdieping waar het parcours kan starten (of eindigen). De rondleiding kan natuurlijk ook aanvangen met een ontvangst in de filmzaal/auditiorium. 

De vides, waarin op de kantoorvloeren ook extra trappen geplaatst zijn versterken niet alleen het contact tussen mensen op verschillende verdiepingen onderling, maar maken ook een natuurlijke ”overloop” mogelijk: wanneer er op verdieping 2, in cluster A geen vrije plek meer is, kan men eenvoudig uitwijken naar verdieping 3. Door de brandcompartimentering van het gebouw aan te passen kan dit goed gerealiseerd worden. 

T20608 1e02 featured image

T120608 2e01 featured image

De nieuwe gevels geven ook van binnen een zeer gevarieerd beeld. In plaats van de monotone herhaling van telkens dezelfde ramen die een kantoorgebouw nu eenmaal vaak kenmerken, vormt het “gevelscherm” van dichte baksteen penanten een plezierig geritmeerd spel van dicht en open. De open delen hebben nog hoger glas (helemaal van vloer tot plafond) dan de huidige gevel, wat veel invallend licht en extra uitzicht geeft.

De plattegronden van het gebouw lenen zich uitstekend voor Het Nieuwe Werken, door de behoorlijke diepte die zij hebben.

Voor de indeling van een voorbeeld verdieping hebben wij het PvE zo goed mogelijk terugvertaald naar het oppervlak van de tweede verdieping. In aantallen open, gesloten, etc werkplekken die in het PvE  niet nader gespecificeerd waren hebben wij onze eigen recente ervaring gebruikt. De juiste ”mix” van verschillende werkplekken is namelijk de garantie voor optimaal wisselend en dus flexibel gebruik van de ruimten. De concentratiewerkplekken en team-overlegruimtes hebben wij niet aan de gevels, maar zoveel mogelijk in het midden geplaatst waardoor zij als vanzelf een barrière vormen tussen drukkere en meer luwe vloervelden. Daarnaast hebben wij de plekken nabij liften en centraal secretariaat voor ontmoeten aangewezen.

T120608 ACS vogelvlucht 2eV featured image

T120608 ACS vogelvlucht 1eV featured image

T120608 ACS vogelvlucht 0eV featured image

  • Amsterdam
  • Marc a Campo, Erik Wiersema, Wim Woensdregt, Jeroen Bos, Erikjan Cuperus, Esmee Bais, Daria Naugolnova
  • Prijsvraag 2012
  • 0
  • 3 K

Related Portfolio

  • Ontmoetingsgebouw Achmea Campus

    2
  • Rijksmuseum Amsterdam

    1
  • De Rode Hoed

    0
  • European Patent Office Rijswijk

    1
  • Bedrijfsrestaurant De Nederlandsche Bank Amsterdam

    0
  • Kraanhotel Amsterdam

    0
  • Amstelhotel

    0