Amsterdam – De bouw van het nieuwe gebouw voor het Calvijn College met sporthal is 6 maart van start gegaan met het slaan van de eerste paal. In een nauwe samenwerking tussen ADP architecten en de gebruikers is het ontwerp tot stand gekomen waarin VMBO en gemeentelijke sporthal op vernieuwende wijze vergaand geïntegreerd zijn. Eén van de doelstellingen van de school is om een centrale rol in de buurt te gaan spelen.

Een nieuwe speler in de buurt
Het Calvijn College met Sporthal wil met haar beroepsopleidingen een verbinding maken met de buurt. Op de begane grond openen ‘schoolwinkels’ hun deuren naar de buurt. Via oefenen in simulaties leren leerlingen het werkelijk in de praktijk brengen van het geleerde in deze winkels. Daarnaast zijn ook de sporthal en kantine voor een groter publiek toegankelijk, wat ervoor zorgt dat ook ’s avonds dit gebouw voor meer leven in de buurt zorgt. De horecagelegenheid in het gebouw wordt namelijk als school- en sportkantine gebruikt, maar ook als uitgaansgelegenheid.

Vernieuwend onderwijsconcept
ADP architecten won deze prestigieuze opdracht met een ontwerpvisie die het vernieuwende onderwijsconcept dat de school ontwikkelde op heldere wijze tot uitdrukking brengt. Kernpunt van de onderwijsvisie is onderwijs in een kleinschalige leeromgeving; er zijn 7 leergebieden voor een vaste groep van 75 leerlingen. Ieder leergebied bestaat uit een reeks van onderwijsruimten van verschillend formaat rond een centraal leerpleintje. Een groot centraal plein midden in het gebouw verbindt de 7 leergebieden.

Een opgetild binnenplein als kloppend hart van de school
Het schoolprogramma is op de verdiepingen georganiseerd rond een centrale hal, waarin een opgetild binnenplein het verbindende hart van de school vormt. Leer- en oefengebieden krijgen rondom het plein hun eigen herkenbare identiteit, met een brede trap die dubbel dienst doet als eigen ‘hangplek’ en tribune bij gezamenlijke evenementen.

Opvallende verschijning
Het multifunctionele gebouw dat naast station Lelylaan zal verrijzen trekt in eerste instantie de aandacht door de spraakmakende gevel. Strakke lijnen in chroom doorbreken de glimmende zwarte gevel. Het gebouw is ontworpen als een ‘stedelijk gadget’, refererend aan een I Phone, Vespa of Gucci tas. Het gebouw weerspiegeld zijn omgeving in de zwarte glanzende gevel. De horeca toont zijn interieur door grote glazen puien aan de buurt. Deze transparantie benadrukt het openbare karakter en zorgt ’s avonds voor een baken van licht in het gebied.

Feestelijk eerste paal
De eerste paal werd op donderdag 6 maart geslagen door een leerling van het Calvijn College in het bijzijn van betrokken bestuurders van Amsterdam, een groot aantal leerlingen van de school, buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Deze feestelijke aangelegenheid werd voorafgegaan door speeches van onder anderen Achmed Baadoud, die nogmaals het belang van het openstellen van de school naar de buurt benadrukte.

Naar project